Janusz Piłucki

 

 

JANUSZ PIŁUCKI
Ma rękę do biznesu

Jaka jest jego tajemnica sukcesu? Zaangażowanie, dobra lokalizacja sklepu i oddani pracownicy to według Janusza Piłuckiego, prowadzącego trzy sklepy Żabka w Krakowie najważniejsze wyznaczniki udanego biznesu. Z firmą Żabka Polska współpracuje już dwanaście lat.

- To już zasłużony staż. Jak przez ten czas zmieniły sklepy Żabka?

Dzisiaj to są praktycznie inne sklepy. Dawniej asortyment był o wiele mniejszy, nie było produktów regionalnych. Brakowało porządnej reklamy, terminali płatniczych. Po tylu latach widać jak Żabki ewoluowały, przystosowywały się do zmieniającej się rzeczywistości. Teraz łatwiej jest przyciągnąć klientów, skusić ich promocją, bogatym asortymentem.

- Skąd więc pomysł na rozpoczęcie współpracy w ramach sieci?

W swoim życiu zajmowałem się wieloma rzeczami. Pracowałem jako kontroler jakości w zakładach zbrojeniowych, potem zacząłem sprowadzać z zagranicy różne towary i sprzedawałem w Polsce, prowadziłem własny sklep spożywczy, hurtownię. 12 lat temu usłyszałem o sklepach Żabka. Pomyślałem, że dzięki współpracy z siecią będzie łatwiej rozkręcić biznes. Poza tym siostra zdecydowała się otworzyć pierwszą Żabkę w Gliwicach, potem mój ojciec rozpoczął współpracę z siecią, aż w końcu sam się odważyłem poprowadzić placówkę w Hucie. Teraz mam trzy sklepy. Jeden w Krakowie i dwa na obrzeżach. Moja żona również współpracuje z siecią. Monika przez dziesięć lat była Partnerem ds. Sprzedaży, teraz pracuje na stanowisku Partnera ds. Rekrutacji.

- Lubi Pan swoją pracę?

Przede wszystkim mam rękę do tego, potrafię rozmawiać z ludźmi, mam szczęście do dobrych pracowników i wiem jak zapanować nad trzema sklepami. W każdym sklepie mam Kierownika, poza tym zatrudniam siedemnastu pracowników. W dwóch sklepach są stoiska wędliniarskie, więc pracuje w nich dodatkowa osoba odpowiedzialna tylko za ten asortyment. Wędliny, warzywa, owoce zamawiam codziennie. Uważam, że lepiej zamówić mniejsze ilości, ale dzięki temu zawsze mieć wszystko świeże. Klienci przyzwyczajają się do sklepu przez około rok, a najwyższa jakość towarów sprawi, że nie będą mieć potrzeby zaglądania do konkurencji. Do tego dla swoich klientów organizuję grille, degustacje wędlin i pieczywa.

- Zastanawiał się Pan nad otwarciem kolejnego sklepu w sieci?

Oczywiście. Nowy sklep to nowe wyzwanie. Jednak teraz chciałbym duży sklep w dobrej lokalizacji. Zobaczymy… teraz najważniejsze dla mnie jest ulepszenie obecnych.

- A jak Pan odpoczywa po pracy?

Z całą rodziną uwielbiamy narty. Zimą obowiązkowo wyjeżdżamy do Włoch lub Austrii. Latem natomiast nurkujemy. Poza tym lubimy zwiedzać, więc często organizujemy weekendowe wypady, na przykład do Rzymu.

Serwis internetowy www.zabkapolska.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij w Zamknij, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.Przeczytaj naszą Politykę Prywatności.