Odpowiedzialna sprzedaż żywności

W obszarze zagadnień konsumenckich najważniejszym wyzwaniem dla Żabki jest odpowiedzialna sprzedaż.

 

Ogromnym problemem w rozwiniętych krajach, zarówno ze względów etycznych jaki i ekonomicznych, jest marnowanie żywności. Czujemy się w obowiązku edukować konsumentów w zakresie racjonalnego robienia zakupów oraz dzielić się nadwyżkami z potrzebującymi. Jako sieć sklepów convenience propagujemy styl robienia mniejszych, ale częstszych zakupów, akcentując w ten sposób możliwość ograniczenia wyrzucania jedzenia. Natomiast nadwyżki produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia z naszych centrów logistycznych przekazywane są do Banków Żywności prowadzonych przez Caritas.

 

Odpowiedzialna sprzedaż alkoholu to nasz drugi obowiązek, w realizacji którego spółka wspiera swoich Franczyzobiorców. W pierwszej połowie 2016 roku Partnerzy ds. Sprzedaży, a następnie osoby prowadzące sklepy zostały ponownie przeszkolone w zakresie przepisów zawartych w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Szkolenie zawierało również praktyczne aspekty handlowania alkoholem takie jak: niesprzedawanie alkoholu osobom nieletnim i nietrzeźwym oraz niepolecanie produktów alkoholowych. W sklepach Żabka na boksach kasowych pojawiła się również naklejka, która każdemu sprzedawcy przypomina między innymi o konieczności sprawdzenia dowodu tożsamości wszystkim osobom, których wiek może budzić wątpliwość.

 

Serwis internetowy www.zabkapolska.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij w Zamknij, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.Przeczytaj naszą Politykę Prywatności.